Jalousi.

Vær dig selv. Sportspsykolog Henrik Hjarsbæk tager over på bloggen.

Helene Hüttmann & Henrik Hjarsbæk

Blog indlæg om det at være dig: 

Der er ét dig og du har ét liv. 

Hvis du ligesom alle andre danskere mener, at du har mere at byde på end du viser. Så får du her i artiklen råd fra Helene Hüttmann og Henrik Hjarsbæk.

Tidligere var ordsproget ”Bigger, Better and Stronger” populært hos eliteudøvere i Danmark. Dette er ikke længere forbeholdt til danskere der kun begår sig i sportens verden eller i de høje stillinger i erhvervslivet. Det tiltaler nu os alle og vi forventer alle dét af os selv. 

Det gælder håndværkeren, frisøren, kosmetologen, iværksætteren, forretningskvinden, den studerende, folkeskoleeleven – det gælder dig og mig og det gælder os alle. 

Vi vil alle være den bedste udgave af os. Men hvordan går det for dig med det?

Som dansker er det blevet sværere at opnå følelsen af, at jeg som person er tilstrækkelig, at jeg indfrier mit potentiale, at jeg udvikler mig, at jeg bidrager, at jeg skaber mening og værdi for mig og mit virke samt at jeg finder mig selv og meningen med mit liv” (Sportspsykolog, Henrik Hjarsbæk)

Lad os dykke ned i det område og finde frem til hvad du kan gøre for at være din bedste udgave af dig og mere vigtigt, at være helt tilfreds med dig og der hvor du er. 

For ti år siden sammenlignede og vurderede vi os selv med vores bekendte, kollegaer og konkurrenter lokalt og i enkelte tilfælde regionalt eller nationalt. 

Vores verden er i dag blevet globaliseret, så personer i hele verden nu eksempelvis dagligt kan følge med i Helenes opslag, nyheder og stories.

Helene har altid ukueligt jagtet sine drømme og sine mål – det er beundringsværdigt. Ikke mindst fordi det er så populært i vores samfund og i vores tid, at snakke om; du skal finde dig selv, du skal være den bedste udgave af dig, du skal stå op for dig selv, dine holdninger og din person og selvfølgelig skal du også sætte dig mål så du kan blive til noget, men det er bare sværere gjort end sagt.

Helene har tidligere jagtet drømmen om at blive Danmarks bedste frisør, at opnå sine mål om at vinde den benhårde konkurrence blandt de mange new-commers atleter til den nationale miss bodyfit konkurrence, at være den personlige træner, som kan hjælpe alle og en med at nå deres mål og drømme og nu har hun så kastet sig ud i et nyt eventyr med at lave sig eget fintesstøj, HH-gymwear. 

Det er sgu stærkt og det lyder så godt.

Der er altid to sider af medaljen

Er Helene så lavet af noget helt specielt siden hun lykkes med de ting hun sætter sig for og siden hun tør arbejde mod de mål som mange andre har, men ikke tør gå efter?

Vi bærer alle på vores egen indre personlige rygsæk af oplevelser og erfaringer. 

De oplevelser og erfaringer er kommet for at blive i dig. De skal ikke laves om og du skal ikke bære dem med dig, som en begrænsning og forhindring for det du drømmer om.

Ofte fylder de negative og ubehagelige oplevelser meget i os. Det menneske du møder på din vej, har derfor altid mere med i bagagen, end du umiddelbart kan se og mærke. 

Det samme er tilfældet for mig og det samme er tilfældet for Helene. 

Helene Hüttmann:
Og så begynde de 20 piger ellers at skrige i hovedet på mig, hvad de ikke kunne lide ved mig, og at jeg snakkede hårdt til dem, jeg var for meget, egocentreret osv. Efter de havde svinet mig til og fået lettet deres hjerter i noget tid, spurgte jeg: Er der mere i vil ud med?
Så kunne jeg så få lov at køre hjem, vel viden om at jeg var det værste menneske der kunne gå på to ben
.”

Det er oplevelser som ovenstående, der sætter en dæmper på den vi er og den vi tør være. Det er oplevelser som denne, der gør, at vi nedtrykt bebrejder os selv, når vi logger af for omverdenen, rammer hovedpuden sent om aftenen og lytter til vores stille sind. 

”Hvorfor skal jeg være sådan. Hvorfor sagde og gjorde jeg ikke det. Hvorfor er jeg ikke som de andre, de virker så upåvirket.. der må være noget galt med mig. Er jeg egentlig god nok?”

Hør i videoen en personlig fortælling om det at være god nok:

https://www.hhmentality.com/single-post/2019/02/14/H%C3%B8r-og-l%C3%A6s-lidt-om-mig

Helene er lavet af noget specielt i den forstand, at hun er menneskelig ligesom vi alle er. Hun har oplevet modgang, hun har oplevet sorg, at være ked, at være skuffet, at være nedtrykt, at føle hun ikke er verdens bedste og at føle at alle hendes medstuderende ikke kun havde vendt hende ryggen, men at de ville gøre hvad de kunne for, at hun ikke skulle lykkes. 

Det er episoder dem disse der definerer os som mennesker. 

Vi kan ikke være venner med alle og det er ikke alle vi klikker lige godt med. Der vil altid være nogle der ikke ser dig for den du er, eller måske har de bare deres egne problemer at slås med og i afmagt lader de det så gå udover dig. 

I denne episode gjorde Helene det som vi alle kan lære af. 

Helene var ikke immun overfor kritikken og hadet, det gik igennem hendes facade og satte sig i tankerne og i hjertet. Og her stod Helene, som vi alle gør i svære perioder, overfor valget om, hvordan det skulle påvirke hende. Skulle hun ikke bare stoppe på skolen og finde et nyt sted, eller tage orlov og komme på et andet hold? Det havde jo været helt forståeligt og det havde dæmpet ubehaget, som Helene oplevede når hun igen stod i skolen. 

Du kan altid spørge dig selv om hvordan en svær episode eller periode skal påvirke dig:

Skal det få dig til at tage offervejen eller vil du tage den svære og hårde vindervej?

Det nemmeste er at undgå ubehaget, ved at gøre hvad andre vil have af dig, så du passer ind i deres boks om dig, din personlighed og din rolle. Men det harmonerer sjældent, med den ideelle opfattelse du har af dig selv, når du tør drømme og tør have ambitioner om, at ALLE dine kvaliteter og færdigheder kommer til udtryk. 

Jeg har personligt valgt offervejen mange gange og tilsidesat mine mål og drømme, fordi det var mere sikkert og jeg ikke følte jeg kunne klare det som var krævet af mig. Det er helt okay og det er menneskeligt. I det her tilfælde valgte Helene den seje vindervej og tog kampen op, for at være præcis den person hun er.  

Du har altid et valg. Valget som i fremtiden gør dig glad og stolt er dog ofte sværere og hårdere.

Du skal huske på, at vi som mennesker mange gange former vores fremtid ud fra hvordan vores fortid har været. Har jeg gemt mig og ikke turdet sige min mening, har jeg ladet andre koste rundt med mig, har jeg fundet mig i ubehag som jeg ikke følte var fair, er jeg blevet behandlet uretfærdigt –hvortil mine reaktioner har været, ikke at stå inde for mig selv, så fortsætter mange naturligt med at handle sådan i fremtiden. 

Hvis du reagerer på ubehag, pres, nervøsitet og usikkerhed ved at blive en mindre udgave af dig selv, så indlærer du dig selv, at det er din første reaktion og metode til at slippe væk fra ubehaget. Men det behøver ikke være sådan du reagerer i fremtiden.

Hjernen, dine tanker og dit sind ændrer sig hele livet igennem. 

Hvis du reagerer modsat med mod og ansvar for dig selv og dit liv, så indlærer du også dette som nye adfærdsmuligheder, til de næste mange gange du bliver presset og udfordret.

Vi skal ikke jagte andres lykke, andres bekræftelse, andres drømme og mål, men vi skal vide hvem vi selv er og hvad vi gerne vil i vores foretagende og liv.

Tænk over hvilken person du gerne vil huskes for.
Hvem og hvad vil du gerne have, at dine venner, familie, kollegaer og ægtefælle skal se og huske på, når de tænker på dig. 

Spørg dig selv hvilke værdier og karaktertræk denne gode version af dig skal have?

Er det vigtigt for dig at være modig, målrettet, ambitiøs, kærlig, omsorgsfuld, overbærende, tilgivende, nærværende, glad, stolt, ærlig, struktureret, ansvarlig, viljestærk, vedholdende, ledende, humørfyldt, eventyrlysten, flittig eller andet?

Find 3 værdier der passer til dig, som du ser dig selv eller som du gerne vil have skal identificere dig i fremtiden. Du behøver ikke allerede nu at være modig, eventyrlysten og viljestærk, men du kan arbejde på, at det blive en større del af dig, så det bliver en naturlig del af dig, som aldrig kan fratages af andre. Hvis du kontinuerligt handler modigt, eventyrlystent og viljestærkt i de næste måneder, så bliver det karaktertræk hos dig, som vil definere dig og som INGEN kan tage fra dig. 

Og så får du også en dejlig god fornemmelse og smag i munden, når du i fremtiden ser dig selv i spejlet og stiller det notoriske spørgsmål ”er jeg den jeg gerne vil være?”.   

Når du har fundet de 3 værdier som skal definere dig i fremtiden, så finder du to handlinger til hver værdi, som du kan udføre hver uge. 

Det kan eksempelvis være:

Struktureret:

  1. Jeg laver ugeplan hver søndag
  2. Jeg laver food prep hver søndag og onsdag

Modig:

  1. Næste gang jeg oplever at jeg ikke tør, så tvinger jeg vil selv til at gøre det som jeg er bange for eller det jeg frygter, kan gå galt. Skal jeg sige min mening her? Skal jeg konfrontere vedkommende med min holdning? Jeg siger ja næste gang, jeg har muligheden for at udvikle mig. Jeg siger ja næset gang, jeg kan mærke jeg kommer ud af min komfortzone.
  2. Jeg sætter mig et stort og modigt mål, som jeg investerer mig selv 110% i at opnå nu, før jeg begynder på alle de andre ting jeg også gerne vil.

Kærlig:

  1. Jeg overrasker tre af mine nærmeste. Jeg fortæller dem hvad jeg elsker og holder af ved dem. Jeg tager selv kontakt til min familie og dem i mit netværk, som jeg ikke har fået talt med længe.
  2. Jeg sætter tid af til at høre på mine kollegaer eller fremmedes livshistorie. 

Efter 4 uger kigger du på dine handlinger og dine værdier igen. Hvis du vælger de samme tre værdier, så overvej at tilføje to nye handlinger. Hvis du gerne vil arbejde mod andre værdier efter fire uger, så gør du det samme som ovenstående. 

Det var det konkrete råd til dig fra Helene og Henrik. 

Da Helene arbejder med at folk skal opnå deres kropslige og fysiske mål og jeg arbejder med at mine udøvere og klienter skal opnå deres mål med mentaltræning har vi en sidste anbefaling til dig:

Skriv dine tre værdier og dine værdistyrede-handlinger i kommentarfeltet nedenfor, så forpligter du dig selv på at opnå dette de næste fire uger, og samtidig får du også svar på din kommentar fra enten Helene eller jeg. 

 

Vi håber at du har fået noget ud af vores indlæg og er klar på at få 3 nye gode værdier ind i dit liv. Vi står altid klar til at hjælpe dig. Hilsen Henrik og Helene.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jalousi.